Windows loopt vast door label software

Foutmelding: APC_INDEX_MISMATCH

Bij het openen van label software kan Windows of de software zelf vastlopen. Het vastlopen kan ook pas gebeuren op het moment van printen.

Dit heeft gevolgen voor DataPrint, NiceLabel en elk ander programma waaruit geprint wordt naar een labelprinter. Dit probleem is niet enkel beperkt tot de printers van Altec. Andere typen printers kunnen hier ook last van hebben.

Het probleem is ontstaan na de Microsoft cumulatieve Windows 10 update van maart 2021. Het scherm van Windows kan na het vastlopen op zwart gaan of het beruchte BSOD (Blue Screen of Death) komt in beeld met een verwijzing naar de Stop code APC_INDEX_MISMATCH op win32kfull.sys.

Oplossing

In eerste instantie was het verwijderen van de Windows 10 update van maart 2021 de tijdelijke oplossing. Inmiddels heeft Microsoft optionele updates uitgebracht die het probleem oplossen.

Stappenplan

Let op: bij de meeste versies zijn er 2 optionele updates die je moet installeren.
  1. Installeer de Windows 10 update van maart 2021 (de update die BSOD veroorzaakt)
  2. Open via het menu Start van Windows Instellingen (Engels: Settings), dan Bijwerken en beveiliging (Engels: Update & Security) en dan Windows update.
    Klik op Naar updates zoeken - in het geval dat Windows niet automatisch zelf naar updates zoekt.
  3. Installeer de optionele update die je kunt terugvinden onder Alle optionele updates weergeven (Engels: View optional updates)
  • Voor Windows 10 - Versie 2004 of 20H2, of Windows Server - Versie 2004 of 20H2:
    De initiële update was KB5000802 en is opgelost met KB5001567 en KB5001649..
  • Voor Windows 10 - Versie 1909, of Windows Server - Versie 1909:
    De initiële update was KB5000808 en is opgelost met KB5001566 en KB5001648.
  • Voor Windows 10 - Versie 1809, of Windows Server - Versie 1809:
    De initiële update was KB5000822 en is opgelost met KB5001568 en KB5001638.
  • Voor Windows 10 - Versie 1803:
    De initiële update was KB5000809 en is opgelost met KB5001565 en KB5001634.
  • Voor Windows 10 - Versie 1607, of Windows Server 2016:
    De initiële update was KB5000803 en is opgelost met KB5001633.
  • Voor Windows 8.1 of Window Server 2012 R2:
    De initiële update was KB5000848 en is opgelost met KB5001640.
  • Voor Windows Server 2012:
    De initiële update was KB5000847 en is opgelost met KB5000840 en KB5001641.
  • Voor Windows 7 SP1 of Windows Server 2008 R2:
    De initiële update was KB5000841 en is opgelost met KB5000851 en KB5001639

Let op: Windows herstarten na het updaten
Herstart Windows na het updaten om de aanpassingen door te voeren.

Optionele update niet zichtbaar?
Sommige gebruikers melden dat de optionele update niet zichtbaar is op hun systeem. Ook niet na het klikken op het controleren op updates. In dat geval is het mogelijk om de update handmatig te downloaden van de Microsoft Update Catalog site. Voer hier rechtsboven het juiste KB-nummer in. Controleer hierbij goed of de update/versie overeenkomt met jouw systeem en download de update.

Optionele update installeren niet mogelijk?
Microsoft heeft een stapsgewijze handleiding beschikbaar gesteld om het probleem te verhelpen. Dit vereist enige herconfiguratie van iedere driver en Windows-applicatie die wordt gebruikt voor het printen van labels. De instructies vind je hier of bekijk de instructievideo.