Meer dan 50 jaar printers en labels

Kennis & Advies - Datacenter labeling

Wat is het belang van een goede identificatie in uw Datacenter? Welke voordelen kunnen we halen uit een efficiënt labelgedrag? Welke componenten dienen we van een label te voorzien?

Nog al te vaak zijn we in verkoopgesprekken binnen de datacenter-sector vooral klanten aan het overtuigen over het nut van een duidelijke identificatie en labeling. In de dagdagelijkse werking van een datacenter zijn er zoveel activiteiten rond infrastructuur, energie, service waardoor het er steeds druk aan toe gaat. Voor de datacenter engineers stapelen de tickets zich op, waardoor ze heel vaak snelle acties moeten treffen om de uptime te garanderen. Daardoor schiet er in eerste instantie nauwelijks tijd over om fatsoenlijk labels aan te brengen. Die duidelijke labeling is echter wel van een groot belang, want door haastige interventies vinden er heel wat veranderingen plaats die zonder een goede identificatie & documentatie opnieuw voor andere moeilijkheden kunnen zorgen.

Tijdverlies
Er wordt vaak veel budget gespendeerd aan datacenter managementsoftware, waarin men visualisaties kan maken rond racks, devices en zelfs kabelmanagement. Dergelijke software is onmisbaar voor verhoging van efficiëntie, vlotte lokalisatie en voor het oplossen van problemen. Daarnaast is het minstens even belangrijk om fysiek labels aan te brengen, waarbij de data op het label overeenkomt met data in de software. Wanneer men hier geen rekening mee houdt is het onmogelijk om een realtime Infrastructure Management te borgen. Heel wat datacenters kampen zo bijvoorbeeld met de problematiek dat aanzienlijke meters ongebruikte kabels blijven zitten. Op die manier wordt zelfs een eenvoudige activiteit, zoals het doorvoeren van een patch enorm tijdrovend. Je kan nooit genoeg labelen. Veel geld investeren in supportsoftware maar fysiek geen labels aanbrengen vormt geen oplossing.

Inventarisatie
Naast een efficiënt kabelmanagement is het ook belangrijk dat er een perfecte traceerbaarheid is van toestellen. Dit enerzijds voor een vlotte inventarisatie, maar ook om onbelemmerd te kunnen inspelen op herstellingen. Het is ook aangeraden om per component de ingebruikname en garantie-informatie bij te houden. Heel wat klanten houden ook bij hoe de assets geconfigureerd werden voor het geval dat er een herconfiguratie nodig is.

Tips?
- Kies labels die goed opvallen en breng die labels aan op plaatsen waar ze goed zichtbaar zijn. Gebruik eventueel kleur.
- Denk goed na over welke informatie je op het label wil aanbrengen. Een basisprincipe is dat via het label duidelijk te interpreteren moet zijn waar het uiteinde van de kabel mee verbonden is. Ook racknaam, poortnummer, uniek nummer is zeker geen overbodige informatie. De nodige tools zijn hier voor handen, Altec beschikt over diverse labeltypes waarmee zelfs op de kleinste oppervlakken ruim wat informatie kan geprint worden.

Gerbuik van barcodes

Ook binnen deze markt kunnen barcodes zinvol zijn voor:
- Een snellere verwerking.
- Minder foutenlast.
- Via datacollector na het scannen aanvullende informatie toevoegen aan het asset-ID.
- Realtime asset & cable management.
- Achteraf nuttige input voor analyse van statistieken.
- Label uiteraard aan beide uiteinden van de kabel met dezelfde informatie.
- Stel een uniforme standaard op die onbetwistbaar is. Leg deze normstelling op aan alle betrokkenen (eigen werknemers, consultants, installateurs, contractoren,…)

Label zoveel mogelijk
Patchkabels, stroomkabels, draden, racks, switches, panels, patchpanels,… Je kan nooit ‘te veel’ labels aanbrengen. Gebruik hiervoor de Altec ATP-Printer of 1 van onze autonome, draagbare printsystemen. In de meeste gevallen wordt de ATP-printer op een strategische, centrale plaats opgezet en wordt er aangestuurd over netwerk. Andere klanten plaatsen de printer op een mobiel verplaatsbaar wagentje, in combinatie met de Altec ATP batterij, een ideale oplossing als u met de printer op locatie labels wil gaan printen.

Heeft u na het doornemen van dit artikel nog verdere vragen in verband met het identificeren van uw datacenter? 
Bekijk dan zeker onze kabellabels-pagina of contacteer ons voor een vrijblijvende online of on-site demonstratie.

Naar Kabelcodering Gratis samples aanvragen
Vragen over labels

Hulp nodig bij het vinden van een label?

Op werkdagen bellen we je binnen 24 uur terug voor een passend labeladvies.

Zelf een label vinden?

Persoonlijk labeladvies?

02 270 34 88

Terugbelverzoek

persoonlijk advies