Meer dan 50 jaar printers en labels

Lockout / Tagout

Veiligstellen en identificeren van installaties

Altec Lockout Tagout logo

Elk jaar gebeuren er arbeidsongevallen bij onderhoud aan industriële krachtbronnen en machines. Vaak worden deze ongevallen veroorzaakt door onverwachte energietoevoer. Inmiddels zijn er meerdere Europese wetgevingen waarin bepaald is dat men energiebronnen moet uitschakelen en blokkeren (Locked out) tijdens onderhouds- en herstelwerkzaamheden. Hier vind je alle middelen om Lockout / Tagout succesvol toe te passen.

Wat houdt het in?

Lockout / Tagout is een veiligheidsprocedure waarbij alle energiebronnen van machines en installaties worden geïsoleerd, vergrendeld en gemarkeerd voor de betreffende (onderhouds)werkzaamheden. 
Hierin onderscheiden we twee losstaande termen: Lockout en Tagout.

Lockout

Bij Lockout worden de verschillende soorten installaties en energiepunten vergrendeld. Denk hierbij aan het vergrendelen van handwielafsluiters, gasflessen, elektrische installaties of kleppen. De betreffende installatie kan hierdoor niet meer ingeschakeld worden tijdens werkzaamheden.

Tagout

Bij Tagout duidt men aan dat er werkzaamheden bezig zijn. Dit wordt doorgaans toegepast met zeer resistente tags. Deze 'visuele' tags verschaffen ter plaatse meer informatie over de activiteiten: verantwoordelijke(n), wat speelt zich af, met welke reden, voor hoe lang, referentienummer en een beknopte werkomschrijving.

Waarom Lockout / Tagout toepassen?
 • Voldoen aan de EU-richtlijn rond arbeidsmiddelen
 • Voorkomen van arbeidsongevallen
 • Minder down-time, hogere productiviteit
 • Overzicht bewaren door middel van tagging / visual management
 • LOTO-procedures: positieve gedragsverandering onder werknemers en afdelingen
Lockout / Tagout materialen

Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste materialen, waaronder veiligheidssloten, vergrendelingssystemen en het printen van tags. Een compleet overzicht van alle specifieke artikelen vind je terug in onze Lockout / Tagout brochure.

Kies de juiste veiligheidssloten
 1. Ga na welk type veiligheidsslot het meest aansluit bij de toepassing
 2. Bepaal de hoogte en diameter van de beugel van het slot
 3. Kies een sleutelsysteem: Keyed Different, Keyed Alike, Master Keyed of Grand Master Keyed
 4. Kies de kleur van het hangslot
 5. Bepaal de identificatie van het hangslot: graveren / labelen
Sleutelsystemen

Keyed different

Standaard worden onze sloten “Keyed Different” geleverd. Dit betekent dat het ene hangslot niet met de sleutel van een ander hangslot geopend kan worden. Door de nauwgezette manier van produceren is het zeer onwaarschijnlijk dat u ooit identieke standaard sloten ontvangt. Om toch zeker te zijn dat dit nooit kan gebeuren, kun je sloten door ons laten registeren.

Keyed alike

Dit systeem omvat een reeks sloten die met eenzelfde sleutel geopend kunnen worden.

Master keyed

Voor de verschillende sloten wordt er een loper meegeleverd. Master keyed wordt vaak gebruikt als plan B, om te voorkomen dat sloten ‘geknipt’ moeten worden. Wanneer een slot om één of andere reden niet kan geopend worden op de normale manier, dan kan zo’n sleutel ingezet worden. 

Grand Master keyed

Bij dit systeem opent één sleutel alle hangsloten binnen verschillende groepen. Boven de lopers die er bestaan voor verschillende teams is er nog een overkoepelende loper op een nog hoger niveau beschikbaar.

Typen sloten
 • Compacte veiligheidssloten
 • Compacte kabelveiligheidssloten
 • Standaard veiligheidssloten
 • Nylon veiligheidssloten
 • Veiligheidssloten met lange behuizing
 • Compacte aluminium veiligheidssloten
 • Volaluminium hangsloten
 • Elektrisch beveiligde hangsloten
 • Stalen hangsloten
 • Messing hangsloten
Hangslotbeugels

Met hangslotbeugels is het mogelijk om met meerdere werknemers één punt te vergrendelen. Energie kan niet opnieuw ingeschakeld worden totdat de laatste betrokkene zijn slot heeft weggehaald. Er zijn verschillende soorten hangslotbeugels beschikbaar, ieder met zijn eigen specificaties en toepassingen.

Kabelvergrendelingssystemen

De meest universele manier van vergrendelen

Geschikt voor het blokkeren van verschillende soorten energie. Via kabelsystemen kan men meerdere punten met elkaar verbinden ter vergrendeling. Dit wordt ook regelmatig gebruikt bij elektrische toepassingen waarbij men meerdere vergrendelde onderbrekers met één slot wil locken.

Universeel vergrendelingssysteem

Het universeel vergrendelingssysteem is een modulair systeem waarmee je verschillende soorten kranen in verschillende groottes kunt vergrendelen. Geen enkel ander systeem biedt zoveel flexibiliteit en veiligheid.

Vergrendeling van kogelkragen

Met vergrendelingssytemen voor kogelkragen zorg je voor een correcte vergrendeling cruciale kranen.

Vergrendeling van handwielafsluiters

Handwielafsluiters zijn ontworpen voor een veilige vergrendeling van handwielafsluiters in verschillende diameters. De beschermkappen draaien moeiteloos rond afsluiterhendels tot aan volledige vergrendling.

Vergrendeling van vlinderkleppen

Deze systemen zijn speciaal ontworpen voor het veilig vergrendelen van vlinderkleppen. Daarbij is het materiaal bestand tegen oplosmiddelen en andere chemicaliën.

Vergrendeling van flenzen

Veilige flensvergrendelingssystemen voor het grootste aanbod leidingen. Breng het flensvergrendelingssysteem eenvoudig en tijdelijk aan op leidingen. Dit voorkomt het vrijkomen van gas, stoom en gevaarlijke vloeistoffen tijdens onderhoudswerken.

Vergrendeling van gas- en luchtleidingen

Systemen voor het veilig vergrendelen van pluggen, cilindertanks, luchtleidingregelaars en gasflessen.

Vergrendelingssytemen - Elektrisch

Er zijn verschillende soorten vergrendelingen beschikbaar voor stroomonderbrekers, elektrische stekkers en zekeringen.

Print tags met een ATP-300 Pro labelprinter

Er zijn diverse typen LOTO-tags standaard beschikbaar voor de Altec ATP-300 Pro labelprinter. In de bijbehorende LOTO-softwareapplicatie is het vervolgens mogelijk een vaste lay-out voor een tag aan te maken en de benodigde tags af te drukken, eventueel met variabele informatie

LOTO Softwareapplicatie

De LOTO-softwareapplicatie bestaat uit het printen van tags (tag management), het administratief in- en uitblokken van machines en installaties en het beheer van beschikbare Lockout-materialen. Daarbij is de software flexibel omdat het volledig naar de wensen en eisen van jouw organisatie in te richten is.

Print in een handomdraai de benodigde tags met de juiste informatie over de onderhoudswerkzaamheden. Geef vervolgens aan welke Lockout-materialen waar in gebruik zijn en documenteer welke installaties/machines in- of uitgeblokt zijn.

Soorten tags

Er zijn 12 verschillende kleuren tags in twee formaten. Deze tags zijn vervaardigd in een soepel kunststof materiaal en kunnen met een TTP-labelprinter bedrukt worden.

Daarnaast zijn er tags beschikbaar met een afscheurbaar gedeelte en een voorbedrukte gevarentag. Benieuwd welke tags je nog meer kunt gebruiken?

In de Altec Lockout / Tagout brochure vind je meer informatie over LoTo-prodedures en het complete artikeloverzicht.

Wil je meer informatie aanvragen over Lockout / Tagout materialen of heb je vragen over de verschillende procedures?

Vragen over labels

Hulp nodig bij het vinden van een label?

Op werkdagen bellen we je binnen 24 uur terug voor een passend labeladvies.

Zelf een label vinden?

Persoonlijk labeladvies?

02 270 34 88

Terugbelverzoek

persoonlijk advies