Meer dan 50 jaar printers en labels

Artikel - Labels met chloorvrije lijm?

Labels met chloorvrije lijm?

Bij projecten waar we ons buigen over het labelen van leidingen en constructies wordt er vaak gewerkt met lastenboeken. Daarin staan onder andere de restricties omtrent identificatie beschreven. Naargelang de toepassing wordt er informatie meegegeven over de manier van aanbrengen van het label, de benodigde resistentie, vormgeving en tal van andere specificaties.

RVS

Bij klevende labels wordt er regelmatig beschreven dat de lijm chloorarm dient te zijn. Dit is iets dat meestal gevraagd wordt indien de labels aangebracht zullen worden op een RVS (roest vast stalen) ondergrond. De reden hiervan is dat RVS-materiaal een slechte corrosieweerstand heeft tegen chloor. Het chloor in de lijm tast de RVS ondergrond aan en er kan alsnog roestvorming ontstaan.

Leidingmarkering en P&ID tagging zijn toepassingen waarbij men vaak labels met chloorarme lijm wil gaan gebruiken. Hier hebben we standaard labels voor beschikbaar die u zelf kunt bedrukken via de ATP-300 Pro labelprinter. In bepaalde gevallen wil men helemaal geen klevende labels gebruiken. In dat geval hebben we voldoende kunststof en RVS accessoires beschikbaar waarin de labels bevestigd kunnen worden. Die bevestigingsmaterialen worden dan gewoon op een niet-klevende manier gemonteerd op uw installaties of materialen.

Kunststof

Ook bij kunststofondergrond vormt chloor een risico. De weekmakers in het kunststof kunnen oplossen wanneer men met gewone labels werkt. Op dat moment verliest het kunststof zijn sterke eigenschappen. Heel wat klanten willen hierdoor bijvoorbeeld veiligheidshelmen enkel markeren met labels die hechten op basis van chloorarme lijm. Deze labels tasten het kunststof van de helm niet aan en zijn dus veilig om te gebruiken voor deze toepassing. Ook voor deze toepassing zijn er standaard labels beschikbaar die u zelf kan printen in een handomdraai.

Zit u met een toepassing waarbij u twijfelt aan de bruikbaarheid van uw huidige labels? 
Geef ons zeker een seintje. Onze productexperts helpen u met plezier verder.

Gratis samples aanvragen Meer informatie over Chloorvrije labels
Vragen over labels

Hulp nodig bij het vinden van een label?

Op werkdagen bellen we je binnen 24 uur terug voor een passend labeladvies.

Zelf een label vinden?

Persoonlijk labeladvies?

02 270 34 88

Terugbelverzoek

persoonlijk advies