Meer dan 50 jaar printers en labels

Kennis & Advies - Checklist leidingmarkering

Leidingmarkering is heel belangrijk. Niet alleen omwille van het feit dat dit verplicht is en dat goed geïdentificeerde leidingen bijdragen tot de algemene veiligheid op de plant. Ook omdat gemarkeerde leidingen een functionele tool zijn die bijdragen tot operationele en onderhoudsactiviteiten.

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus alvorens te starten met labelen is het cruciaal om goed na te denken over het plan van aanpak op maat van uw omstandigheden en organisatie. Gebruik onze checklist als leidraad bij het bepalen van doelstellingen en praktische uitwerking.

Wat is de hoofdreden waarom u uw leidingen wilt gaan markeren? Omwille van veiligheid of wilt u ook functionele informatie aanbrengen?

Wordt zowel veiligheidsinformatie als technische informatie in 1 merker omvat of wilt u aparte labels aanbrengen met de technische informatie?

Heeft u een idee welke producten volgens welke categorieën geïdentificeerd worden? Dit is belangrijk voor de kleur van de leidingmerker. Weet u per product of er GHS-pictogrammen moeten weergegeven worden en indien ja, welke GHS pictogrammen? Weet u welk signaalwoord er gebruikt moet worden?

Wilt u de leidingmerkers afgewerkt aankopen of wilt u zelf gaan printen? Zowel voor gekleurde als monochrome markeringen zijn oplossingen voor handen waarmee u zelf op een gemakkelijke manier de perfecte merkers kunt afdrukken.

Welke leidingen wil u identificeren? Beschikt u al over een inventaris?

Waar op de leidingen wil u gaan identificeren? Denk aan markering op vaste regelmatige afstanden, plaatsen waar leidingen door muren of vloeren gaan, plaatsen waar er richtingswijzigingen zijn of waar er appendages zitten, …

Welke types leidingmerkers wil u gebruiken. Klassieke enkelvoudige merkers of rolvormige merkers? Of een combinatie van beiden?

Voordelen van rolvormige merkers zijn dat bij het wikkelen van de merker rondom de leiding het ene uiteinde van het label op het andere uiteinde komt te kleven. Dit komt de hechting van het label ten goede. Ook zichtbaarheid vanuit alle zichtzijden is verzekerd met dit type merker.

Heeft u een oplijsting van de verschillende diameters per leiding? Dit is belangrijk in functie van de keuze van de grootte van de merker. Aanvullend op het formaat van de leidingmerker is ook de leesafstand een belangrijke factor om rekening mee te houden. Regelmatig zien we gelabelde leidingen hoog in pipe racks waarvan de informatie op de leidingmerker niet duidelijk leesbaar is.

Gaat het over markeringen die binnen of buiten hangen? Of een combinatie van beide?

Moet er rekening gehouden worden met moeilijke ondergronden waarop gekleefd moet worden? (vuile leidingen, ruwe ondergrond of geïsoleerde leidingen?) Diverse aanvullende oplossingen en accessoires zijn beschikbaar in dat geval.

Dient er rekening gehouden te worden met bepaalde vereisten of specifieke omgevingsinvloeden waar de merkers tegen bestand moeten zijn? Bijvoorbeeld chemische invloeden in geval van cipping of een mogelijk lek.

Zijn er bepaalde temperaturen waar rekening moet mee gehouden worden?

Bent u van plan om een leidingmarkeringsproject uit te voeren of zit u met vraagtekens in kader van uw leidingmarkering?
Aarzel niet ons te contacteren indien u meer informatie wenst. Ons team helpt u graag verder!

Naar Leidingmarkering Gratis samples aanvragen
Vragen over labels

Hulp nodig bij het vinden van een label?

Op werkdagen bellen we je binnen 24 uur terug voor een passend labeladvies.

Zelf een label vinden?

Persoonlijk labeladvies?

02 270 34 88

Terugbelverzoek

persoonlijk advies