Meer dan 50 jaar printers en labels

Kennis & Advies - Waarom het belangrijk is om labels correct te stockeren

Waarom is het belangrijk om uw labels correct te stockeren?
De correcte stockage van de aangekochte labels is een onderschat onderwerp. We zien labelrollen te vaak gestockeerd worden in gebrekkige omstandigheden. Inktlinten zijn minder gevoelig aan omgevingsfactoren maar we adviseren om deze in gelijkaardige omstandigheden te stockeren als onze labels. We zetten de ideale omstandigheden even op een rijtje voor u.

1. Temperatuur en het fenomeen van ‘lijmbloeding’
Bewaar labelrollen in een omgeving van max 20°C en best altijd op een zo constant mogelijke temperatuur. Een vaak voorkomend probleem is dat labels die geprint worden in een kantooromgeving regelmatig te warm gestockeerd worden. Denk aan omgevingen zonder airco en zelfs labelrollen die op een vensterbank achter glas worden geplaatst. In dergelijke omstandigheden met te warme stockage zal het fenomeen ‘lijmbloeding’ optreden. De silicone laag die op de ‘liner’ (het papieren of kunststof rol waar de labels op gepresenteerd zitten) zit is bedoeld om lijm af te stoten. Zonder die laag zouden de labels in hun productieproces onmiddellijk permanent gekleefd worden op het liner materiaal. Onder invloed van temperatuur kan de lijm tussenuit het label en de silicone laag komen. Lijmbloeding zorgt er rechtstreeks voor dat de inktfolie gaat kleven aan de labels. Hierdoor verkrijgen we onder andere problemen als een slechte printkwaliteit, inktvlekken rondom de omrandig van de labels, etiketten die loskomen van de liner en lijmresidu in de printer.

2. Periode van stockage
We adviseren om labels maximaal 2 jaar in voorraad te houden. Langer stockeren verhoogt de kans op lijmbloeding.

3. Verpakking en omgang met de rest rol
Raak de labels zo weinig mogelijk aan met je vingers. Bij voorkeur houd je de rol langs de zijkant vast en raak je alleen de liner aan tussenin en naast de labels. Verpak gebruikte restrollen opnieuw in een plastic zakje alvorens deze te stockeren. Een verpakking over de rol beschermd de rollen tegen stof en vuil. Zelfs een kleinigheid aan stof op het label kan een verminderde printkwaliteit opleveren. Zorg ervoor dat rollen ook niet gekneld gestockeerd worden, de rol zelf en de kern waarop de labels gewikkeld zitten blijft best zo intact mogelijk.

4. Fifo principe
Indien men veel labels print en rollen van bepaalde labelreferenties zelf in voorraad stockeert, dan is het belangrijk om het Fifo principe te hanteren. Dit wil zeggen altijd de oudste labelrollen in stock opgebruiken.

5. Vochtigheid
Stockeer de labels niet in een omgeving die te vochtig is. Hanteer een relatieve tochtigheid tussen de 35 en 65%. 50% is ideaal.

Indien u de labels vlakbij de printer wil bewaren is de ATP Storage Unit een handig accessoire. Dit accessoire bestaat uit een verhoogd platform waar de printer in past. Onder het platform is een lade voorzien waarin u labels en inktrollen stofvrij kan bewaren. Deze krijgt u standaard geleverd bij uw ATP-300 Pro printer. Nog vragen omtrent de opslag van uw labels? Aarzel zeker niet ons te contacteren. Onze labelexperten delen graag hun kennis met u. 

Naar ATP Storage Unit Gratis samples aanvragen
Vragen over labels

Hulp nodig bij het vinden van een label?

Op werkdagen bellen we je binnen 24 uur terug voor een passend labeladvies.

Zelf een label vinden?

Persoonlijk labeladvies?

02 270 34 88

Terugbelverzoek

persoonlijk advies