Meer dan 50 jaar printers en labels

Inspirerende Verhalen - Lockout/Tagout van ventielen bij een klant in de procesindustrie

Onlangs deed één van onze klanten uit de Antwerpse Haven een uitbreiding van hun Altec Lockout Tagout opzet.

We waren intussen 2 jaar na oplevering van het initiële project, waarbij een uniek systeem werd geïntroduceerd. De oplossing bestaat uit een combinatie van specifieke kabelvergrendeling en een TTP-printer voor het printen van heavy-duty tags. De tags vormen een cruciaal onderdeel naar tracering en communicatie in de hele procedure. Deze zijn onscheurbaar en volledig bestand tegen alle mogelijke omgevingsinvloeden (chemisch, mechanisch en temperatuur).

Het speciale aan dit type Lockout Tagout systeem is dat er met kabelvergrendelingen op maat gewerkt wordt. De kabellengte is per ventiel aangepast aan de specifieke omgevingsomstandigheden. Voor LO/LC, CSO/CSC en NO/NC valves blijft de kabelvergrendeling ter plaatse hangen en is de lengte van de kabel per ventiel voorzien om net passend te zijn voor vergrendeling van het ventiel vanaf het vaste punt waar het ene uiteinde van de kabelvergrendeling aan vast zit. Dergelijk systeem is heel praktisch omwille van het visuele aspect, maar ook omdat de mensen niet meer met verschillende losse types vergrendelingstools moeten zeulen.

De productiemanager van het Procesindustrie bedrijf vertelde dat het opgezette systeem niet meer weg te denken valt uit hun dagelijkse werking in productie en onderhoud. De werking ligt vast bij procedure en heeft betrekking op verschillende types vergrendeling van ventielen.
 
Ventielen worden in installaties vergrendeld voor verschillende toepassingen: 
- Locked open / locked closed 
- Car sealed open / car sealed closed 
- Normal open / Normal closed 
- Tijdelijke vergrendelingen 

Enkel bij Locked open/closed vergrendelingen wordt als extra een slot aangebracht op de kabelvergrendeling. Dit gezien het bij dit type vergrendeling gaat over ventielen met een kritische veiligheidsfunctie. Voor tijdelijke vergrendelingen wordt de kabelvergrendeling met gele kleur gebruikt, voor de permanente types vergrendelen ze met een rode kleur. Voor alle permanente vergrendelingen word dezelfde procedure gehanteerd. De rode kabelvergrendeling wordt aangebracht en vergrendeld (zonder slot) door middel van de voorziene draaisluiting. 

Het ene uiteinde van de kabel wordt vastgemaakt aan een vast steunpunt in de buurt van het ventiel, het andere uiteinde wordt via de draaisluiting rond het wiel of de hendel van het ventiel bevestigd. Er worden 2 tags aangebracht. Eén label wordt met de kabel. Rond het steunpunt gelust en blijft steeds ter plaatse als vaste identificatie. De tweede tag wordt bevestigd in de lus van de kabel rond het ventiel en kan verwijderd worden bij het opheffen van de vergrendeling. 

Op dat moment gaat de tweede tag naar de controlekamer. Deze fungeert dan als visueel communicatiemiddel om te duiden op het feit dat die specifieke vergrendeling werd opgeheven. De tag lay-out is opgebouwd uit een aantal componenten: 
- Unieke ID van het ventiel 
- Omschrijving van het ventiel 
- Reden van de vergrendeling 
- QR code die gebruikt kan worden om te scannen met de mobiele barcodescanners. 

De tijdelijke vergrendelingen worden eveneens vastgemaakt aan een vast steunpunt in de buurt en het andere einde wordt ook via de draaisluiting rond het wiel of de hendel van het ventiel bevestigd. In het geval dat het betrokken ventiel in normale bedrijfstoestand met een rode kabel vergrendeld is, maar voor die werken tijdelijk anders vergrendeld moet worden, dan wordt de rode vergrendeling verbroken. 

Het tweede label gaat dan naar de controlekamer, de rode kabel blijft ter plaatse met het eerste label. De gele vergrendeling wordt aangebracht om duidelijk aan te geven dat het ventiel anders vergrendeld is dan in de normale toestand. Er wordt samen met de gele kabel één label aangebracht waar een informerend label wordt bij aangebracht. Dit label bevat info over:
- Omschrijving van het ventiel
- Gewenste vergrendelingstoestand (open of close)
- Omschrijving van de betrokken werken

Het tijdelijk opheffen van een permanente vergrendeling gebeurt alleen volgens procedure mits beschikking over een speciaal ingevuld formulier.

Geïnteresseerd hoe onze label en Lockout/Tagout oplossingen aansluiting kunnen vinden binnen uw productieomgeving? 
Aarzel niet ons te contacteren voor vrijblijvend advies van één van onze productexperten.  

Naar Lockout/Tagout Gratis samples aanvragen
Vragen over labels

Hulp nodig bij het vinden van een label?

Op werkdagen bellen we je binnen 24 uur terug voor een passend labeladvies.

Zelf een label vinden?

Persoonlijk labeladvies?

02 270 34 88

Terugbelverzoek

persoonlijk advies