Een tekstvak gebruiken

QlickPrint

De functie Tekstvak biedt meer mogelijkheden dan een standaard tekstobject. Zo kun je met een tekstvak meerdere regels automatisch onder elkaar verdelen en wordt de tekstgrootte automatisch geschaald naarmate er meer of minder tekst in het tekstvak staat.

Om een tekstvak te maken, kies je links in het scherm voor de functie Tekstvak. Verplaats vervolgens de muiscursor naar het label en klik op de plaats waar jij jouw tekstvak wil plaatsen.

Je kan een tekstvak op verschillende manieren instellen. Klik op het tekstvak om deze te selecteren en de beschikbare opties in te zien. Aan de rechterkant van het scherm zie je nu het venster Objectselectie.

Standaard staat het tekstvak ingesteld op “Vaste gegevens”. Op de plek waar nu de tijdelijke tekst “tekstvak” staat, kun je nu vaste gegevens invoeren.

3.1 Toetsenbordinvoer

Om jouw tekstvak variabel te maken, klik je op het pijltje van het dropdownvenster om de beschikbare opties in te zien. Kies in de lijst met beschikbare opties voor Toetsenbordinvoer.

Je ziet dat het tekstvak op het label nu de aanduiding “<empty>” heeft. Het tekstvak is nu variabel. Wanneer je nu het label gaat afdrukken, kun je in het afdrukvenster een tekstwaarde invullen.

3.2 Naam geven aan tekstvak

Om tijdens het afdrukken makkelijk te zien welke variabele je aan het invullen bent, raden wij aan de variabele een duidelijke naam te geven. Dit is vooral handig als je meerdere variabele tekstvakken op het label hebt geplaatst.

Om het variabele tekstvak van een naam te voorzien, selecteer je eerst het tekstvak om het venster Objectselectie rechts op jouw scherm te openen. Kies voor het tabblad “Eigenschappen” en vul onder het veld “Naam” een duidelijke naam in.

Je kan de uitlijning van de tekst binnen het tekstvak aanpassen. Bijvoorbeeld als je wilt dat jouw tekst altijd precies in het midden van jouw label staat uitgelijnd. Om jouw tekstvak uit te lijnen, selecteer je eerst het tekstvak om het venster Objectselectie rechts op jouw scherm te openen. Kies vervolgens voor het tabblad “Stijl” en kies onder “Uitlijning” de uitlijning die jij voor jouw tekstvak wil gebruiken.

Om het tekstvak in te vullen met tekst, klik je linksboven in het scherm op Afdrukken

Je komt nu in het afdrukscherm terecht. In de kolom 'Waarde' kun je nu de tekst voor het tekstvak invullen. Klik vervolgens op 'Afdrukken' om jouw label met variabel tekstvak te printen.

De functie Automatisch schalen is onmisbaar wanneer je wilt dat jouw tekst automatisch kleiner wordt geschaald naarmate er meer tekst in het tekstvak verschijnt. Klik op onderstaande knop om de FAQ hierover te openen.