Een koppeling maken met een database

QlickPrint

In QlickPrint kan je een koppeling maken met verschillende databases. De volgende gegevensbronnen worden ondersteund: CSV, TXT, MS Acces, Excel en SQL Server-databases. In deze FAQ gebruiken we de meest voorkomende gegevensbron, Excel, als voorbeeld.

Open eerst QlickPrint en maak een nieuw labelontwerp aan of open een bestaand labelontwerp.

1.1 Koppelen met database

Klik in de werkbalk aan de bovenkant van jouw scherm op Database. Er opent nu een venster dat vraagt een gegevensbrontype te selecteren. Selecteer hier Excel-spreadsheet en klik op volgende. Blader vervolgens naar het Excel-bestand dat je wil importeren en klik op Openen.

1.2 Werkblad kiezen en data plaatsen

Als jouw Excel-bestand bestaat uit meerdere werkbladen, kun je nu kiezen welk werkblad je wilt importeren. Als jouw Excel-bestand uit één werkblad bestaat, is standaard dit enige werkblad geselecteerd. Klik op volgende.

Selecteer nu of er automatisch tekstobjecten moeten worden gemaakt voor de verschillende kolommen in jouw Excel-bestand. Deze optie is standaard aangevinkt. Klik op Volgende. Er verschijnt nu een bevestigingsscherm. De koppeling met jouw Excel-bestand is gemaakt! Klik op Voltooien

Er verschijnt een tekstveld in het labelontwerp voor elke kolom in jouw Excel-bestand. Deze velden kun je verplaatsen en opmaken in de gewenste stijl.

Standaard wordt elk record in jouw Excel-bestand op één label geprint. Heb je dus 20 records in jouw Excel-bestand staan, dan worden er 20 verschillende labels geprint. Wil je dat er per record meerdere kopieën worden geprint? Klik dan bij stap 1.2 Werkblad kiezen en data plaatsen op de knop Kopieën beheren. In het venster dat opent kun je kiezen uit twee manieren om het aantal kopieën per label in te stellen: vast of variabel

2.1 Vast aantal kopieën beheren

Wil je dat elk record in jouw Excel-bestand op hetzelfde aantal labels wordt geprint? Vul dan onder Vast aantal labelkopieën per gegevensbronrecord gebruiken in hoeveel kopieën je per record wilt printen. Kies bijvoorbeeld 2, als je wilt dat elk record twee keer wordt geprint.

2.2 Variabel aantal kopieën

Belangrijk: zorg er eerst voor dat er in jouw Excel-bestand een kolom is waaronder het aantal gewenste kopieën staat aangegeven.

Wil je dat er voor elk record in jouw Excel-bestand een apart aantal labels wordt geprint? Vink dan de optie Gegevensbronveld gebruiken voor het aantal labelkopieën aan. In het dropdown-menu selecteer je vervolgens de kolom waarin je het variabele aantal labels hetbt ingevuld.

Wil je bij het afdrukken nog de mogelijkheid hebben om het aantal kopieën per record te wijzigen? Vink dan de optie Optie om label kopieën te wijzigen voordat u afdrukt aan.