Meer dan 50 jaar printers en labels

Kennis & Advies - QR-code versus klassieke barcode

QR-code versus klassieke streepjescode?

Welke type barcode gebruik ik het beste? Een klassieke streepjescode of een QR-code? Deze vraag beantwoorden we bijna dagelijks. Hoog tijd om dit onderwerp even onder de aandacht te brengen. 

De keuze tussen beide types lineaire en 2D barcodes is belangrijk en de twijfel is er vooral wanneer de klant nog niet onmiddellijk aan de slag gaat met het scannen van de barcode. Een systeem of app om de gescande data in te lezen is dikwijls nog niet aanwezig dus vindt men het moeilijk om reeds een keuze te maken. De keuze tussen een lineaire barcode of een QR-code hangt vaak af van de toepassing en het type label. Ga je bijvoorbeeld een kabel markeren met een zelflaminerend label dat je rondom de kabel wikkelt, dan is het aangewezen om een lineaire barcode te gebruiken. Met de lineaire barcode kan je de kabel langs elke zijde rondom de kabel inscannen. 

Een QR-code die rond een dunne kabel gewikkeld wordt gaat men niet kunnen inscannen. Gebruik je een kabeltag waarbij een vlak leesoppervlak beschikbaar is, dan is de QR-code dan weer wel perfect te scannen. Voor ondersteuning in de keuze van barcodes in functie van specifieke labeltoepassingen kunt u uiteraard rekenen op ons advies.

Wat zijn de voordelen van QR-codes en waarom zouden we deze verkiezen boven de klassieke lineaire streepjescode?

•    QR-codes zijn minder gevoelig tegen beschadiging dan linaire barocdes:
Dit is misschien wel 1 van de belangrijkste voordelen van QR-code binnen heavy-duty labeltoepassingen. Het Altec product gamma is net toegespitst op sectoren waarin labels het vaak zwaar te verduren krijgen. Beschadiging van barcodelabels en het voorzien van labelmaterialen waarbij externe invloeden zo weinig mogelijk impact kunnen hebben op de opdruk is met andere woorden een dagelijkse topic bij ons. Zo gebruiken we de QR-code vaak bewust als barcode type bij klanten die actief zijn in de markt van Oppervlaktetechnieken. Waar labels blootgesteld worden aan chemische en mechanische processen (chemische baden, straalprocessen, schilderen, galvanisatie etc.) is het belangrijk dat de barcode na het proces nog steeds perfect leesbaar is. Ook bij heavy-duty asset-identificatie of markering van appendages kan er wel eens extreme invloed uitgeoefend worden op een label. In de bouw en constructie sector komen asset labels ook vaak onder een laag van vuil en cement te zitten. In zo’n toepassingen kunnen labels perfect gereinigd worden met chemische producten en cement verwijderaars, maar het is natuurlijk nog altijd beter en minder tijdrovend wanneer je de QR-code op het label zelfs met vervuiling of beschadiging nog steeds kunt scannen.  

•    QR-codes kunnen meer data bevatten dan lineaire barcodes:
QR-codes zijn tweedimensionaal tegenover de eendimensionale klassieke streepjescode. Dit resulteert in het feit dat er veel meer data in een veel beperkter oppervlak kan ingesloten worden.

•    QR-codes kunnen veel kleiner geprint worden dan lineaire barcodes:
Naast het feit dat de QR-code meer data kan bevatten dan een lineaire barcode kan je een QR-code bestaande uit veel data ook op een veel kleiner en beperkter oppervlak printen. Dit is de reden waarom we meestal QR-codes gebruiken in projecten waarbij PCB’s, proefbuisjes en kleine assets en producten gelabeld moeten worden.

•    Een QR-code is eenvoudiger om te scannen en scant hierdoor ook sneller:
Een QR-code kan in elke richting gescand worden. Bij een lineaire barcode moet er met de scanner in lijn met de barcode gelezen worden. Wanneer je een grote hoeveelheid barcodes in te scannen kan je dus heel wat tijd winnen door gebruik te maken van QR-codes.

Waarom een QR-code integreren in je labelontwerp zonder een directe toepassing te hebben?

Bij de installaties en oplevering van projecten merken we zelfs dat de klant vaak twijfelt om een QR-code toe te voegen aan het label. Men gaat nog niet actief gaan scannen en daarom wordt er getwijfeld. Het alvast printen van een QR-code is zeker een goed idee. Het starten met een Altec printer gaat vaak gepaard met heel ijverig print & labelgedrag van de klant. Op korte termijn wil men vaak heel wat assets of producten gaan identificeren. Je hebt ook gekozen voor kwalitatieve labels die jaren zullen meegaan. Die klus met aanbrengen van labels wil je dus liefst maar één keer doen. Wees dus vooruitziend en anticipeer alvast op die barcodescanner of smartphone app die je binnen 2 jaar misschien wel in huis hebt. Afhankelijk van het type label en de toepassing is het altijd verstandig om een uniek ID toe te voegen in de barcode. Misschien is deze unieke identificatie reeds aanwezig op je label in de vorm van een asset nummer of een serienummer. Heel wat klanten kiezen er ook voor om onze software een uniek ID te laten genereren. Dergelijk uniek ID kan achteraf dan gelinkt worden aan het product of asset in uw database. 

Zit u nog met verdere vragen omtrent het nut of verschil van QR-codes en lineaire barcodes? Contacteer ons gerust voor extra informatie. Onze productspecialisten helpen u graag op weg. 

Gratis samples aanvragen
Vragen over labels

Hulp nodig bij het vinden van een label?

Op werkdagen bellen we je binnen 24 uur terug voor een passend labeladvies.

Zelf een label vinden?

Persoonlijk labeladvies?

02 270 34 88

Terugbelverzoek

persoonlijk advies